Vlasnik LEGO-a kaže da je njegova trenutna strategija ‘suprotna logici normalnog poslovanja’

Objavljeno: Ana-Marija Dana: 20.10.2023.
LEGO-fourth-generation-owner-Thomas-Kirk-Kristiansen-and-CEO-Niels-B.-Christiansen-800x445
Oznake:
Kategorija:

LEGO Grupa trenutačno ima nekoliko glavnih ciljeva održivosti: učiniti svu svoju ambalažu održivom do 2025., postići nultu neto emisiju do 2050. i pronaći održivije materijale od kojih će proizvoditi svoje kockice. Tvrtka je nedavno odstupila od recikliranih boca nakon što je otkrila da nisu smanjile emisije ugljika, ali kaže da je i dalje ‘potpuno predana izradi LEGO kockica od održivih materijala do 2032.’.

U tu svrhu, LEGO Grupa utrostručuje svoja ulaganja u održivost okoliša do 2025. godine, ulažući u smanjenje emisije ugljika i pronalaženje obnovljivih izvora materijala za svoje plastične dijelove. To je strategija iza koje želi stajati vlasnik četvrte generacije Thomas Kirk Kristiansen nakon što je u svibnju ove godine preuzeo upravljanje tvrtkom od svog oca Kjelda – unatoč uključenim troškovima.

“Sirovina na koju se toliko oslanjamo temelji se na pogrešnoj stvari. Velika je stvar promijeniti to”, rekao je za Financial Times. “Bilo je teško jer se protivi logici normalnog poslovanja jako gurati nešto što nema povrata sljedećih godinu ili više godina.” Ipak, LEGO Grupa nije baš ‘normalan posao’. Od mnogih svjetskih korporacija razlikuje se po vlasničkoj strukturi. Nema dioničara: samo obitelj Kirk Kristiansen. I upravo je to samoupravljanje omogućilo tvrtki da prebrodi krize poput koketiranja s bankrotom početkom 2000-ih, a u novije vrijeme i problema koje je donijela pandemija.
Kristiansen je za Financial Times rekao da obiteljsko vlasništvo može pomoći u inicijativama kao što je pronalaženje novih održivih materijala, jer obiteljsko vlasništvo može podnijeti veći teret od većine društava da pokrene posao. No, naglasio je da je profit ipak dugoročni cilj. “Ne želim ostaviti dojam da je samo lakše ili lijepo, vjerojatnije je da možete malo bolje podnijeti veća ulaganja”, dodao je. “A ako to učinite na taj način, povrat će također biti bolji.” Thomas Kirk Kristiansen također je zauzet osiguravanjem da trenutna vlasnička struktura ostane na mjestu za generacije koje dolaze.