Sofie Kirk Kristiansen prodala je 4 milijuna dionica tvrtke LEGO

Objavljeno: Brick Pit Dana: 04.12.2023.
Sofie Kirk Kristiansen prodala je 4 milijuna dionica tvrtke LEGO
Oznake:
Kategorija:

Praunuka osnivača Lega – koja je jedna od najbogatijih žena na svijetu i prijateljica danske princeze Mary – prodaje dionice obiteljske tvrtke za 930 milijuna dolara

Jedan od milijarderskih nasljednika bogatstva Lego prodao je udjele u obiteljskoj tvrtki tvrtke za oko 930 milijuna dolara. Sofie Kirk Kristiansen, 47, praunuka je osnivača Olea Kirka Kristiansena, koji je 1932. godine osnovao dansku tvornicu igračaka, i bliska prijateljica danske princeze Mary. Sofie je prodala 4 milijuna dionica u tvrtki Kirkbi A/S, koja kontrolira 75 posto The Lego Group, za 6,32 milijarde kruna – oko 158.000 kruna po komadu – prema dokumentaciji u danskom registru tvrtki koju je objavio Bloomberg.

Prihod od prodaje dionica isplaćen je kao oblik dividende, a dionice je naknadno poništio Kirkbi, što znači da su drugi članovi obitelji povećali svoje udjele u obiteljskoj tvrtki, navodi se u priopćenju tvrtke. ‘Ranije ove godine, Sofie Kirk Kristiansen dogovorila je s ostalim dioničarima prodaju malog dijela svojih dionica Kirkbiju kako bi posvetila veći dio svog vremena i resursa brojnim projektima očuvanja prirode’, rekao je Kirkbi.

Prema Forbesu, Sofie ima neto vrijednost od 6,8 ​​milijardi dolara. A prema kompanijinom indeksu najbogatijih ljudi u Europi 2022., Lego dinastija ostaje najbogatija obitelj u Danskoj – predstavljajući 32,8 milijardi dolara od ukupnog bogatstva milijardera u zemlji od 57 milijardi dolara. Obiteljskom tvrtkom trenutno predsjeda Thomas Kirk Kristiansen, Sofien brat, koji je preuzeo kad je njihov otac Kjeld odstupio s dužnosti u svibnju. Prema priopćenju Kirkbija u to vrijeme, Sofie je imala 12,7 posto glasačkih prava u tvrtki, dok je njezina sestra Agnete imala 12,8 posto, a Thomas 37,7 posto. Troje braće i sestara nasljednika četvrtog koljena imalo je svaki po 25 posto vlasničkog udjela u Kirkbiju, a ostatak drži njihov otac – 22,5 posto – i obiteljska neprofitna zaklada. Nije jasno kako bi Sofiena prodaja njezinih dionica mogla povećati vlasništvo ili glasačka prava njezine braće i sestara u obiteljskom holdingu.

Iako Lego postoji više od 90 godina, tvrtka igračaka još uvijek uspijeva pobijediti svoje konkurente u prodaji i prihodima. Tvrtka je počela proizvoditi plastične cigle 1950-ih, nakon što je počela s proizvodnjom drvenih igračaka. Lego je zabilježio ogroman rast tijekom pandemije Covid-19, s porastom prodaje od 43 posto u prvoj polovici 2021. U 2022. godini prihodi tvrtke iznosili su 9,1 milijardu dolara – u usporedbi s 5,4 milijarde dolara Mattela, proizvođača Barbie. Potražnja se od tada ohladila – a proizvođač igračaka je zabilježio najgori pad dobiti u gotovo dva desetljeća – 19 posto – u prvoj polovici 2023. u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Međutim, izvršni direktor tvrtke Niels Christiansen rekao je za The Financial Times da je to planirano. Profitabilnost je porasla na neodržive razine tijekom pandemije Covid-19, rekao je, a Lego je odlučio uložiti u održivost i digitalni poticaj. ‘Nastavili smo nadmašivati ​​tržište istom brzinom kao zadnjih četiri ili pet godina. Ove godine tržište je bilo u padu’, rekao je Christiansen za taj list u kolovozu.